Hasznos információk

//

Hasznos információk

A fogpótlás története

A legelső, kezdetleges fogpótlásokat az emberiség korai történetében feltehetően nem a funkcionalitás helyreállításának érdekében alkalmazták, sokkal inkább az emberi hiúság vezérelte létrehívásukat. Igyekeztek a foghiányt leplezni ezekkel a megoldásokkal, mivel sok esetben büntetésként, megbélyegzésként szerepelt a fogak kihúzása. Az első régészeti leletek, melyek fogpótlásokra utalnak az egészen korai időkből származnak.

Egyiptom, Fönícia, a görögök és a rómaiak

Egyiptomi múmia szarkofágjában találtak fából készült, fogat mintázó pótlást, míg izgalmas lelet egy etruszk sírból származó 9 tagú, állati fogból álló aranyba foglalt hidas pótlás. Időszámításunk előtti negyedik századból származik az a föníciai sírban talált pótlás, mely két alsó metszőfogat pótol akként, hogy eredeti emberi fogakból áll, és aranydróttal rögzítették őket a szomszédos, saját fogakhoz.

A görögök ugyan a szó szorosabb értelmében nem használtak fogpótlásokat, ugyanakkor a mozgó fogak rögzítésére, illetve állkapocstörésnél aranydrótot alkalmaztak a megfelelő rögzítés érdekében. Erről írásos emlékünk is van, hiszen Apollonius (i. e. 100) az állcsonttörés ellátását írásban is megörökítette: „Miután a tört végeket egymáshoz igazítottuk, aranydróttal kell a határoló, szomszédos fogakhoz rögzíteni, mindaddig, míg a törtvégek egybeforrnak".

A rómaiak már nagyon fejlett fogpótlási technikával rendelkeztek. Feltehetőleg az aranyművesek, esztergályosok is részt vettek a műfogak készítésében. Egyes adatok arra utalnak, hogy kereskedésekben is be lehetett szerezni a "szükséges" pótlásokat. Irodalmi forrás is tanúsítja, hogy a rómaiak körében igen elterjedt volt a mesterséges fogpótlás. Martialis gúnyverse így szól:

„Laecanianak fehér foga van, Thaisnak barna; Hogy van ez? Az egyiké hamis, a másiké valódi.”

Fogpótlási érdekességek a világ minden tájáról

A fogpótlásokról a Talmud is említést tesz, a zsidó törvények bár tiltják, hogy a nők szombati napon ékszert viseljenek, ez alól kivételt képeztek a nők műfogai. A sokszor aranyból készül pótlásokat a nők szombatonként is viselhették, ám azokat nem volt szabad mutogatniuk.

A hinduk aranydrótokkal rögzítették a mozgó fogakat, míg az arab kultúrkörben a fogakat marhacsontból készült faragványok pótolták, melyeket szintén aranyrögzítéssel fixáltak az ép fogakhoz. Az eszkimók pedig faragott rozmáragyarral pótolták hiányzó fogaik.

Fogpótlások és a reneszánsz

A kezdetleges fogpótlások anyaga ebben a korban is változatos volt: keményfa fogak arany bevonattal, bálnacsont, rozmáragyar, marhacsont, de nem volt ritka az emberi hullákból eltávolított fogakból készült pótlás sem. Ezek a pótlások azonban kielégítő eredményt nem nyújthattak, főként esztétikai megoldásoknak számítottak, illetve a foghiány okozta beszédhibák korrigálása volt a céljuk.

Hátrányuk volt az is, hogy könnyen repedtek, törtek és bizony a kellemetlen szagokat, ízeket is magukba szívták.

„Áttörés” a fogpótlásban: porcelán és kaucsuk

1808-ban egy Fonzi nevezetű párizsi fogorvos volt aki először készített porcelánból egyes fogpótlást. A fogakat aranyból készített szájpadlemezhez rögzítette, így azok már a rágást is segíteni tudták. Tőle származik az a megoldás is, ami ebben az időben korszakalkotónak számított, hogy a porcelánfogak hátába platinaszögeket helyezett, megkönnyítve azok rögzítését.

A kezdeti műfogsorok terjedésében a porcelán alkalmazásán túl nagy szerepet játszott a kaucsuk felfedezése és kombinált alkalmazása a porcelán technikával.

Megemlítendő, hogy csak 1800-ban jött rá véletlenül egy amerikai fogorvos arra, hogy a felső protézis nem csak rugókkal rögzíthető, hanem az atmoszférikus nyomás is képes helyén tartani a pótlást. Fogtörténeti tény az is, hogy a „tökéletes” pótlás elkészítéséhez 1840-ben először hívták segítségül a fogazatról vett gipszlenyomatot.

A nyomáskülönbség hatása a fogakra (repülés, búvárkodás)

Aki már valaha búvárkodott - és szuvas, repedt vagy tömött fogakkal rendelkezett - biztosan be tud számolni fájdalomról a fogban/fogakban és akár az állkapocsban. Ugyanezt tapasztalhatjuk repülés közben is. A közös pont pedig a nyomáskülönbség, és az ennek hatására kialakuló úgynevezett barotrauma.

A barotrauma (baro – nyomás, trauma – sérülés) a szervezet válasza a nyomáskülönbségre.  Leggyakrabban a levegőben vagy vízben lévő nyomásváltozás hatására következhet be, vagyis, ha a külső levegő és a szervezet belső légnyomása különbözik.

Valószínűleg mindenki tapasztalta már legalább egyszer, hogy a gyorsan változó magasságkülönbség hatására - legyen az autó vagy repülőgép - bedugul a füle. Ez szintén a nyomáskülönbség miatt következik be, azonban könnyedén kiegyenlíthetjük a nyomást egy erőteljes nyeléssel, ásítással vagy rágózással.

Ha a repülőgépek elérik az utazómagasságot, akkor jelentősen visszaesik a légnyomás a kabinban, ami csökkenti a szállított oxigén mennyiségét a vérben, így szükségessé teszi a fokozott folyadékpótlást. A nyomásváltozás azonban további problémákat is okozhat, főként azokban a szervekben, amelyekben levegő van (középfül, fogak).

Amennyiben szuvas, tömött vagy repedt fogunk van, a levegő bejut a repedésekbe és bent ragadhat, majd a nyomáskülönbség hatására kitágulhat, és ezzel fájdalmat okozhat a területen, ami kisugározhat az állkapocsra is.

Fogfájást akkor is tapasztalhatunk, ha a fájdalom az arcüregben alakul ki és átsugárzik a felső állcsontra, a fogakra és az ínyre. Különösen fennáll ez a veszély, ha valamilyen fogászati problémával is rendelkezünk. Ha repülés vagy búvárkodás során rendszeresen tapasztaljuk a nyomáskülönbség okozta fájdalmat, javasolt fogorvoshoz fordulni!

Átmenetileg kezelhető ugyan a fájdalom ibuprofén tartalmú készítményekkel, azonban célszerű minél előbb fogorvoshoz fordulni és kideríteni a probléma okát! Repülőút esetén szintén segíthet, ha kerüljük a túl meleg vagy hideg italok fogyasztását, amelyek súlyosbíthatják a fogfájást.

Javasoljuk pácienseinknek, hogy repülőút előtt és búvárkodás esetén keressék fel fogorvosukat, és győződjenek meg fogaik megfelelő állapotáról!

Nem ajánlott a repülés fogtömések után egy-két nappal, illetve a bonyolultabb kezelések esetén (pl. bölcsességfog eltávolítás) legalább három-négy hétig. Kérjék fogorvosuk tájékoztatását!

Időjárási frontok esetén szintén jelentkezhet hasonló fájdalom az állkapocsban és az arcüregben, ezért javasoljuk az okok kivizsgálását! Akár egy egyszerű beavatkozással is enyhíthetők a visszatérő fájdalmak a fogakban.

További információért forduljon szakorvosunkhoz! Jelentkezzen be a 06 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Az implantáció feltétele – ki és miért nem kaphat implantátumot?

Implantátumot szinte bárki kaphat, akár egészen idős korában is, amennyiben nem áll fenn kizáró tényező. A fogbeültetés fémallergia esetén is alkalmazható, hiszen a foggyökér titánból készül, így a kilökődés esélye minimális. A fogbeültetést minden esetben panoráma röntgenfelvétel készítése, és fizikális vizsgálat előzi meg, ahol megállapítható, hogy a páciensnél fennáll-e valamilyen kizáró tényező, amiért nem végezhető el az implantáció. A fogbeültetés alapfeltétele, hogy a páciens megfelelő szájhigiéniával rendelkezzen, ne legyen szuvas foga és ne álljon fenn nála fogágybetegség. Ez az implantáció sikeressége miatt nélkülözhetetlen. Ha a páciensnél fennáll valamelyik tényező, akkor további fogászati kezelésre lehet szüksége a fogbeültetés előtt. Szintén kiegészítő kezelést igényel, ha nincs megfelelő mennyiségű vagy minőségű csont az adott területen. Ebben az esetben csontpótlásra lesz szükség az implantáció előtt. Az implantációs fogpótlást az alábbi tényezők zárják ki, amelyek csökkentik az implantátum csontosodásának esélyét:
 • súlyos, kezeletlen cukorbetegség,
 • súlyos immunrendszeri betegségek,
 • súlyos vérképzőszervi betegségek és véralvadási zavarok,
 • súlyos szív- és érrendszeri betegségek,
 • súlyos harapási rendellenességek,
 • súlyos csontritkulás,
 • daganatos betegségek,
 • bizonyos gyógyszerek szedése,
 • túlzott alkoholfogyasztás,
 • erős dohányzás,
 • rossz szájhigiénia,
 • nem megfelelő csontmennyiség az adott területen,
 • ha még nem fejeződött be az állkapocs növekedése (18 éves kor)
 • terhesség.
  A fogbeültetés után szintén szükséges a jó szájhigiénia megőrzése, hogy megakadályozható legyen az implantátum kilökődése. Figyeljen oda a megfelelő szájápolásra, vegyen részt félévente, évente fogászati vizsgálaton és félévenként végeztessen fogkő eltávolítást! További információkkal kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a + 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Azonnali ideiglenes fogpótlás

Számtalan ok miatt lehet szükségünk fogpótlásra, ilyen lehet a foghúzás, egy baleset következménye vagy egyszerűen esztétikai okok.

Mivel a végleges fogpótlás előkészítése körülbelül egy hetet vesz igénybe, ezért természetesen nem várható el az elfoglalt páciensektől, hogy lecsiszolt fogakkal vagy fogak nélkül mutatkozzanak. Erre nyújt megoldást az ideiglenes fogpótlás, amely rendelőnkben azonnal elérhető! Így a végleges fogpótlás elkészülési ideje alatt is bátran mosolyoghat!

Az ideiglenes fogpótlás nagy előnye, hogy nem igényel nagy anyagi ráfordítást, mégis kényelmesebben érezhetjük magunkat tőle a fogpótlás ideje alatt. Emellett védi a lecsiszolt fogat/fogakat a különböző behatásoktól.

Hogyan készül az azonnali ideiglenes fogpótlás?

Az azonnali ideiglenes fogpótlás esetén számoljon vele, hogy több időt kell a fogorvosi rendelőnkben töltenie. Erre azért van szükség, mivel helyben, a rendelőben készítjük el az ideiglenes fogpótlást. A hosszú távú, ideiglenes koronák készítése egy napot vesz igénybe a fogtechnikai laborban. Ezek előnye, hogy a foghúzás utáni sebgyógyulás ideje alatt, akár hetekig a páciens szájában maradhatnak. Így nem kell lemondania nyaralásáról vagy külföldi útjáról sem a fogorvosi kezelés miatt!

A fogpótlás műanyagból készül, így nincsenek meg benne azok az árnyalatok, amik a végleges fogpótlásnál, azonban ez nem is követelmény. Az ideiglenes fogpótlás speciális, ideiglenes ragasztóval kerül rögzítésre, így eltávolítása is egyszerű és fájdalommentes. Léteznek azonban olyan fogpótlások is - például a kombinált pótlások (híd és kivehető fogsor kombinációja) - amelyeknél a kivitelezés során, minden munkafázis alkalmával az ideiglenes pótlást leveszi a fogorvosunk, majd a próba után visszaragasztja.

További információval kapcsolatban kérje orvosaink tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

 

Fogékszer

Napjainkra a különböző piercingek és tetoválások teljesen elfogadottak és közkedveltek. A mosolyunk díszítése sem különbözik ettől. A fogfehérítésen és a porcelán héjon felül, apró ékszert is elhelyezhetünk a fogainkon, tovább emelve mosolyunk ragyogását.

Az ékszer egy apró csiszolt üveg vagy drágakő, de igény szerint arany is lehet. Az elhelyezés a fog megfúrása vagy felsértése nélkül történik. Egy speciális ragasztótechnikával a zománc felületére rögzítjük a követ, leggyakrabban a metszőfogak elülső részén.

Talán felmerül Önben a kérdés, hogy mennyire rögzít jól az a ragasztó? Aggodalomra semmi ok! Sem az étkezés, sem a fogmosás nem befolyásolja a tapadást! Az ékszert fogorvos rögzíti, és igény esetén Ő cseréli, vagy távolítja el.

Fogfehérítés

Bizonyára emlékeznek még a Baywatch című nagy sikerű sorozat szereplőire, akik egytől egyig bronzszínűre barnultan, úszódresszben/úszónadrágban szaladgáltak a tengerparton, és mosolyuk ragyogása még a képernyőn keresztül is vakító volt… Nos igen, az amerikai álomgyár Európát is meghódította külsőségek tekintetében, és a technika fejlődésével, már mindenki számára elérhetővé vált a ragyogóan fehér fogsor!

A megoldások széles skálájából választhatunk már, mint: éjszakai fogfehérítő zselék, plazmalámpás fogfehérítés, lézeres (tartós) fogfehérítés, és a legtovább tartó megoldásként porcelánhéj. Alább a plazmalámpás fogfehérítés rejtelmeit fogjuk feltárni Ön előtt.

A fogfehérítés során első lépésként a fogtövön lerakódott fogkövet távolítják el (depurálás). Erre a beavatkozásra fehérítéstől függetlenül szükség lenne, mert sok (nagyobb) bajtól óvhatjuk meg a fogainkat. Következő lépésben egy védőréteget kennek az íny szélére, hogy megvédjék a felmaródástól. A kezelés folyamán az elszíneződéseket tulajdonképpen leoxidálják a fogzománcról. Erre a célra egy speciális zselé állagú anyag használatos, melyet a felkenés után plazmafénnyel világítanak meg a hatás elérése érdekében.

Egy kezelés során két- három alkalommal lehet egy területet újravilágítani, ami súlyosabb esetekben is három- négy árnyalatnyi változást eredményez.

Hosszan tartóssága mindössze az életmódunktól függ! Felvetődik a kérdés, hogy ha rászánom magam, akkor nem éri-e meg jobban, ha oda is figyelek a szokásaimra a későbbiekben? A válasz: DE! Mindenképpen! Ugyanis gondoljunk bele. Ha minimum naponta kétszer mosok fogat, netán még szájvizet is használok, már sokban hozzájárultam a fogaim egészségéhez. Ha nem fogyasztok annyi savas ételt, kisebb az esély a szervezetem elsavasítására, elkerülöm a gyomorbántalmakat és egészségesebb leszek. Ha nem dohányzom, akkor nem lesznek újra sárgák a fogaim, javul a keringésem, a légzéskapacitásom, sőt férfiak esetében javul a potencia is. És utoljára, ne feledjük el, hogy a szervezetben minden mindennel összefügg!

Tehát, ha úgy dönt, hogy kifehérítteti a fogait, tegyen egy lépést az egészsége érdekében is!

Fogpótlás előtt szükséges vizsgálatok

Akár egyetlen fog hiánya is okozhat esztétikai és funkcionális problémákat, így javasolt a hiányzó fog mielőbbi pótlása. A fogpótlást minden esetben személyes konzultáció előzi meg, ahol fogorvosunk megvizsgálja a fogsort, a szájhigiénia állapotát és tájékoztat a lehetséges kezelési módokról.

A fogpótlás előtt további vizsgálatokra lehet szükség, hogy felállítható legyen a kezelési terv. Szintén elrendelheti a fogorvos panoráma röntgenfelvétel készítését, amellyel kimutathatók a rejtett fogszuvasodások, a fogtömések hibái és a fogínysorvadás.

A fogpótlás előtt megtörténik továbbá a száj előkészítése és a megfelelő szájhigiénia megteremtése, tehát a fogkő és lepedék eltávolítása, az ínygyulladás megszüntetése és esetenként a fog/fogak eltávolítása. Amennyiben indokolt, fémallergia vizsgálat is készülhet a kezelés előtt.

A koronák és hidak készítésekor lenyomat készül a fogakról, illetve szükség lehet kiegészítő kezelésre, például gyökérkezelésre. A lenyomat készítése nem jár fájdalommal, így érzéstelenítésre sem kerül sor.

Ha fogpótlásra van szükség a frontfogak területén, a cél a lehető legkedvezőbb esztétikai hatás elérése, amelyre a fémmentes fogpótlások (teljes kerámia korona, cirkónium-oxid korona) remek lehetőséget teremtenek.

Fogbeültetés (implantáció) előtt panoráma röntgen készül a fogakról és a felvétel kiértékelése, valamint a száj vizsgálata után kerül sor a pótolandó fogak meghatározására.

A műtét előtt CT-felvétel is készül, amellyel azt vizsgáljuk, hogy van-e megfelelő mennyiségű csont az adott területen, e nélkül ugyanis szükség van csontpótlásra. Fogbeültetés esetén szintén fontos az egészségügyi problémák feltárása, hiszen bizonyos tényezők kizárják az implantációt. Ezek a tényezők lehetnek: súlyos, kezeletlen cukorbetegség, daganatos betegségek, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, véralvadási- és vérképzőszervi zavarok, terhesség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás.

Kerámia héjat általában a fogak elszíneződésének leplezésére vagy a fog formai korrekciójára használunk. Igen látványos eredmény érhető el vele, és nagy előnye, hogy kevesebbet kell lecsiszolni a fogból, mint a hagyományos korona esetében. A kerámia héj elkészítése előtt azonban szükség lehet fogfehérítésre.

Kivehető fogpótlások esetén nagy hangsúlyt fektetünk az előkészítésre, amely így több időt is vesz igénybe. A személyes konzultáció és kezelési terv felállítása után lenyomatot veszünk, amelyet a fogtechnikus elkészít, majd elkezdődik a fogpótlás megtervezése. A fogtechnikus először próbafogsort készít. Ekkor még lehetőség nyílik a fogak formájának, méretének és állásának a módosítására.

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Fogpótlás fajtájának kiválasztása és az életkor

A fogpótlások fajtájának kiválasztása általában nem az életkortól, hanem a foghiány mértékétől és elhelyezkedésétől függ. Kivételt képez a fogbeültetés (implantáció), amely csak 18 év felett végezhető el, amikor az állcsontok növekedése befejeződött, valamint a kivehető fogpótlás, amely az idősebb korosztályra jellemző.

Fogpótlásra bárki alkalmas lehet, akinek megfelelő az egészségi állapota és jó szájhigiéniával rendelkezik. Így tehát lehetőség van fogpótlásra akár idősebb korban is. Kizáró tényező lehet azonban bizonyos gyógyszerek szedése, súlyos véralvadási- és vérképzőszervi zavarok, súlyos, kezeletlen cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek… stb. Mivel idősebb korban ezek a kizáró tényezők gyakrabban előfordulnak, javasolt a fogpótlás előtt meggyőződni a megfelelő egészségi állapotról!

Fiatalabb korban a páciensek általában kisebb esztétikai korrekciók, egy-egy foghiány vagy a fog letörése miatt választják a fogpótlást. A korona és híd talán a legközismertebb eljárás a fogpótlások közül. Ha fogpótlásra van szükség a frontfogak területén, a cél a lehető legkedvezőbb esztétikai hatás elérése, amelyre a fémmentes fogpótlások remek lehetőséget teremtenek. A teljes kerámia korona nem tartalmaz fém vázat, így allergiások esetében is alkalmazható. Szintén megoldást jelent a fémallergiával küzdők számára a cirkónium-oxid korona, ami fémmentes, és a fogakhoz hasonlóan, fehér színű, ezért nagyon esztétikus látványt nyújt. A betétek (inlay és onlay) használata akkor javasolt, ha a fogszuvasodás vagy károsodás során nagymértékben rongálódott a fog, és a foghiányt fogtöméssel már nem lehet pótolni.

A foghiányok tartós pótlására lehetőség van fogbeültetésre, vagyis implantációra is, 18 éves kor felett. A mesterséges foggyökerek többnyire titánból készülnek, így minimális a kilökődés esélye.

Idősebb korban, amikor a páciens már kevesebb saját foggal rendelkezik, vagy egyáltalán nem rendelkezik saját foggal, akkor kivehető fogpótlás készítését javasoljuk. A kivehető fogpótlások két formáját különböztetjük meg: kivehető fogpótlások és részlegesen kivehető fogpótlások.

Természetesen idősebb korban is lehetőség van implantációra, akár 80 éves kor felett is, azonban ehhez rendelkezni kell megfelelő csontmennyiséggel. Ennek hiányában csontpótlásra lehet szükség. Szintén szükséges az implantáció elvégzéséhez, hogy a páciensnél egyetlen kizáró tényező se álljon fenn.

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Fogpótlás tervezése és meglévő alapbetegségek (cukorbetegség, autoimmun kórképek)

A cukorbetegség néhány évvel ezelőtt a fogászati kezeléseket is korlátozta, mára azonban, a fogászati eljárások fejlődésének és a modern technológiáknak köszönhetően, akár a fogpótlás is lehetségessé válhat a cukorbetegek és az egyéb autoimmun betegségben szenvedők számára.

A fogpótlás előtt minden páciensnek alapos orvosi vizsgálaton kell részt vennie. Megfelelő egészségi állapot esetén a fogpótlás minimális kockázattal elvégezhető, 18 éves kor felett. Implantátum azonban csak teljesen egészséges állcsontba helyezhető, így előtte az esetlegesen meglévő fogágybetegséget, szuvas fogat vagy gyulladást a fogbeültetés előtt kezelni szükséges. Ha a páciens nem rendelkezik elegendő csonttal az adott területen, akkor csontpótlásra is szükség lehet.

Nem végezhető el a fogbeültetés: súlyos immunológiai kórkép, súlyos, kezeletlen cukorbetegség, vérképzőszervi és véralvadási zavarok esetén, daganatos betegségek, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.

Cukorbetegség esetén, a páciens kaphat implantátumot, amennyiben folyamatos ellenőrzésen vesz részt a kezelés ideje alatt, és megfelelően beállított vércukorszinttel rendelkezik. 

A cukorbetegek számára különösen fontos a megfelelő fogápolás, hiszen a nem megfelelő vércukorszint miatt nagyobb kockázata van a fogászati problémáknak és a bakteriális fertőzéseknek. A cukorbetegek esetében gyakrabban jelentkezik fogínygyulladás, gombás fertőzés, és a fogászati beavatkozások után lassabban gyógyulnak a szövetek.

Amennyiben Ön cukorbeteg vagy egyéb autoimmun betegségben szenved, mindenképpen jelezze ezt a fogorvosának a beavatkozás előtt! Szintén fontos feltüntetni az Ön által szedett készítményeket. Különösen fontos a fogorvos tájékoztatása, ha fogpótlást, fogimplantátumot szeretne, a cukorbetegség ugyanis megzavarhatja a gyógyulási folyamatot.

A megfelelően beállított vércukorszintre azért van szükség, mivel e nélkül fennáll a veszélye, hogy az implantátum nem csontosodik be, és a seb elfertőződik, mivel nincs meg a megfelelő védettség a fertőzésekkel szemben. Mivel a cukorbetegek hajlamosak fogágybetegségre, ezért ezt a beavatkozás előtt kezelni szükséges. A fogászati beavatkozás előtt és után keresse fogorvosát, hogy szájhigiéniai tanácsokkal lássa el, így ugyanis nagyobb eséllyel maradhat meg a fogpótlás, implantátum.

További információkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal! Jelentkezzen be a 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Fogpótlások és fogágybetegségek összefüggései

A fogak elvesztésének két leggyakoribb oka a fogszuvasodás és a fogágybetegség. Sajnos Magyarországon mind a kettő népbetegségnek számít.

A fogágybetegség (parodontitis) egy krónikus gyulladás, amelynek a hátterében a fogakon felhalmozódott lepedék (dentális plakk) és a fogkő áll. Ezeknek a hatására a fog kevésbé válik tisztíthatóvá, így a fog és az íny között elszaporodnak a baktériumok, és kialakul a gyulladás.

Az el nem távolított fogkő hatására úgynevezett tasakok alakulhatnak ki a fog mentén. Végül a fogíny elválik a gyökértől és visszahúzódik. A fogágybetegség azonban nem csak az ínyt érinti, hanem a fogak tartószerkezetét, a csontokat is. A gyulladás következtében a csontok fokozatos lebomlanak, így gyengítve a fog stabilitását. A kezeletlen fogágybetegség tehát a fogak elvesztéséhez vezethet.

A foglepedék kialakulásának esélye egyéntől függ, néhány belgyógyászati betegség esetében azonban fokozottan jelentkezik. Ilyen például a cukorbetegség, az immunrendszeri-, és az anyagcsere betegség. Rosszul illeszkedő tömés vagy fogpótlás miatt szintén kialakulhat fogágybetegség.

A fogágybetegség kialakulásának esélyét növeli a rossz szájhigiénia, a dohányzás, a cukorbetegség és egyes genetikai tényezők. Negyven éves kor felett különösen nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre, hiszen ebben az életkorban a fogak elvesztéséért már nem a fogszuvasodás, hanem a fogágybetegség okolható.

A fogágybetegség kezelésének legfontosabb feladata a fogkő rendszeres eltávolítása. Amennyiben a fogágybetegség előrehaladott állapotban van, és a tasakok kialakultak a fog körül, szóba kerülhet a gyulladt szövet speciális eltávolítása vagy műtéti tisztítása. A fogpótlás mentén kialakult fogágybetegségnek is hasonló a kezelése.

A fogágybetegség néhány fogászati eljárást is megnehezíthet. Fogbeültetés (implantáció) előtt szükség lehet a csontállomány mennyiségének és minőségének növelésére (csontpótlás), hogy biztosítható legyen az implantátum stabilitása.

Amennyiben a következő tüneteket tapasztalja, forduljon fogorvosához: gyulladt, vérző íny, kellemetlen lehelet, a fogak mozogni kezdenek, az íny lilás árnyalatúvá és érzékennyé válik, fogai elszíneződtek.

Fogágybetegségben szenvedő páciensek esetében gyakrabban következhet be szív- és érrendszeri betegség és koraszülés.

Javasoljuk, hogy félévente keresse fel fogorvosát az esetlegesen kialakuló fogkő eltávolítása miatt! Így elkerülhető a fogágybetegség kialakulása, valamint a fogak elvesztése! Problémájával bizalommal forduljon hozzánk!

Fogpótlások és funkcionális elvárások (beszéd, rágófunkció)

A foghiány nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem hatással lehet a beszédre és a rágófunkcióra is.

fogpotlas

Mivel a fogak segítségével rágjuk meg az ételeket, így a foghiány miatt kialakuló, csökkenő rágófunkció az emésztésünkre is hatással lehet. A hiányzó fog okozhatja ezen túl a szomszédos fogak elmozdulását vagy bedőlését, és csontleépülés, illetve az állkapocs ízület fájdalma is bekövetkezhet a hiányzó fognak köszönhetően.

A fogpótlásra tehát nemcsak azért van szükség, hogy megszüntessük az esztétikai problémát, hanem hogy helyreálljanak a funkcionális elvárások, mint a beszéd és rágófunkció.

Tapasztalataink szerint, aki foghiánnyal rendelkezik, általában szégyelli ezt a rendellenességet, így zárt szájjal beszél, ami tovább rontja a beszéd érthetőségét.

A foghiányok pótlására több lehetőség közül választhatunk. A mai fogorvoslásnak köszönhetően, bármelyik modern eljárás visszaadhatja az eredeti fog esztétikájával és funkcionális elvárásaival megegyező eredményt.

A fogpótlás előtt szükség van a foghiány, a fogak és az állkapocs állapotának felmérésére, majd fogorvosunk tervet készít a fog pótlására és javaslatot ad a páciensnek az igénybe vehető fogpótlások kiválasztására. A kezelési terv felállítása után, lenyomat készül a fogakról, amely nem jár fájdalommal, így érzéstelenítés sem szükséges.

A foghiányok tartós pótlásának legmodernebb eljárása a fogbeültetés, vagyis implantáció. Előnye, hogy szinte minden, 18 év feletti páciensnél el lehet végezni a fogbeültetést, hiszen ezek anyagát (többnyire titán) szervezetünk jól tolerálja, így a kilökődés esélye nagyon minimális. Mivel az implantátumok a foggyökerek mesterséges pótlására szolgálnak, és a valódi gyökerekhez hasonlóan viselkednek, az állcsontba való rögzülésük is megegyezik, így tökéletesen megfelelnek az eredeti fog esztétikai és funkcionális követelményeinek.

Idősebb korban, amikor már kevés saját fog áll rendelkezésre, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre saját fog, a fogpótlásnak további szerepe is van. Segít ugyanis visszanyerni a rágóképességet, helyreállítja a foghiány okozta, megváltozott arcvonásokat és megelőzi az állkapocs ízületi károsodását.

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Gyökérkezelés

Létezik egy olyan kifejezés a fogászatban, aminek hallatán is szúró fájdalmat érzünk a szánkban. Ez pedig nem más, mint a gyökérkezelés. Közelebbről, ez annyit jelent, hogy fogaink rendelkeznek anyagcserével, keringéssel, és idegszálakkal is. Bizonyos külső hatásokra az idegpályák, és az érrendszer begyulladhat. Ez komoly fájdalommal párosul, ami gyakran kisugárzik az arc- és a homloküregre vagy a fülre, ami ott is fájdalmat, netán újabb gyulladást okozhat. Ilyenkor az orvos a fog belsejéből eltávolítja az elhalt szöveteket, és kezeli a gyulladást.

A kezelés folyamata
 • röntgen kép készítése
 • szükség esetén érzéstelenítés
 • gyökércsatorna feltárása
 • elhalt szövetek eltávolítása
 • gyulladáscsökkentő folyadékkal való átöblítés, szükséges esetben antibiotikus paszta elhelyezése a csatornába a gyulladás megszüntetése érdekében
 • gyökércsatorna betömése
 • fog koronájának betömése

Talán, így végigolvasva a kezelést ijesztően hangzik, de egy dolgot ne felejtsünk el! Ez egy elhanyagolhatóan kis kellemetlenséggel járó kezelés ahhoz képest, amilyen szövődmények történhetnek abban az esetben, ha nem fordulunk orvoshoz.

Implantátum

Már sok helyen olvashatunk a különféle fogpótlásokról. Beleértve a tartós, és kivehető pótlásokat is. Alább a rögzített implantátumokról fogunk írni.

De nézzük, mi is ez valójában!

A fog implantátum egy titánból készült mesterséges foggyökér, melyet sebészeti úton helyeznek az állcsontba, és szilárdan tartja a ráhelyezett egy vagy több műfogat. Az implantátumokkal rögzített fogsorok és hidak nem mozognak a szájban, ami egy fontos előnynek számít evés és beszéd közben. Ez a biztonságos illeszkedés természetesebb érzést kölcsönöz.

Az implantátum helyétől és a páciens szájápolási szokásaitól függően, az implantátumok élettartama általában 10-20 év.

Manapság a fogászati implantátumok titánból készülnek, egy olyan fémből, melynek különleges tulajdonságai erre alkalmassá teszik, nem korrodálódik, ellenáll a savaknak és egyéb anyagoknak, nem mágnesezhető és rendkívül erős a súlyához képest. Ezt az anyagot sok évig vizsgálták. A jelenleg használatos implantátumok szövetbarátok, nem okoznak semmiféle károsodást és a szövetek jól viselik.

Pácienseink is meglepődve tapasztalják, hogy a rémhírekkel ellentétben az implantáció milyen kicsi fájdalommal jár. A beavatkozást sokéves tapasztalattal rendelkező szájsebészek, implantológusok végzik, és helyi érzéstelenítést alkalmaznak. A beavatkozás csupán egy kis operációnak felel meg, melyet követően egy hétig a varratok és a gyógyulási folyamat miatt kicsit kellemetlenebbül érezheti magát. A legtöbb esetben, ha csak 1 fogról van szó, akkor a beavatkozás csupán egy órát vesz igénybe.

Ha az implantátum a száj front részére kerül, akkor a fogorvos egy ideiglenes fogsort vagy hidat készíttet Önnek, hogy ne maradjon fogak nélkül. Amennyiben teljes műfogsora van, úgy ezt az egész gyógyulási időszak alatt hordhatja, miután ezt átalakították.

Fontos tudnivalók az implantációs műtétet követően:

A műtéti területre tegyen kívülről hideg borogatást a duzzanat csökkenésére. Ne egyen ameddig az érzéstelenítő hatása tart. Egy napig ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen fűszeres, csípős ételeket! Fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára, az implantátum környékét kivéve rendesen mosson fogat, és öblögessen fertőtlenítő oldattal utasítás szerint! A javasolt gyógyszereket vegye be! Szükség szerint vegyen be fájdalomcsillapítót.

A varratokat 7-10 nap múlva távolítják el.

Az implantátum behelyezése után több hónapot kell várni, amíg az implantátum becsontosodik, azaz ránő a csont és ezáltal rögzül. Az alsó és felső állkapocs esetében is ez 3-4 hónap, a felsőnél sinuslift pedig 6 hónap. Az implantátum az íny alatt, befedve gyógyul. A teljes gyógyulás után kerülhet sor a második operációra és a fogpótlás (híd, korona vagy műfogsor) elkészítésére és rögzítésére.

A fogbeültetéseknek több mint 90%-a sikeresnek mondható. Előfordulhat, hogy az implantátum nem rögzül a csonthoz, és amikor feltárják, kiderül, hogy laza maradt. Ebben az esetben a laza implantátumot el kell távolítani, és másikat behelyezni. A következő okai lehetnek ennek: sebészeti trauma, gyulladás/ elfertőződés, dohányzás, egészséges csontállomány hiánya, stb.

Mikor javasolt implantációs fogpótlás és mik az előnyei?

Ha egyes fogak pótlására van szükség, az implantátum alkalmas arra, hogy az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül a hiányzó fogat pótolja.

Ha egy, a fogsor végén hiányzó fogat kell pótolni illetve ha több fog hiányzik. Ilyen esetekben csak implantátumok segítségével lehetséges a rögzített pótlás, vagyis híd készítése, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás.

Ha csak néhány saját fog áll rendelkezésre, az adott helyzettől függően az implantátumokkal vagy fix vagy kivehető fogpótlás készíthető.

Teljes foghiány esetén az adott szituációtól függően 6-8 implantátum segítségével lehetőség van fix pótlásra, körhíd vagy úgynevezett overdenture és kombinált fogpótlás készítésére. Teljes fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthetõ, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. Komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben.

Az implantátum további előnye, hogy megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.

Mi az implantátummal rögzített műfogsor és mik az előnyei?

Teljes foghiány esetén alkalmazhatjuk, amennyiben elég csontállománnyal rendelkezik a beteg. Az ún. overdenture-t implantátumok rögzítik, ezzel ellentétben a hagyományos fogsorok az ínyre és szájpadlásra támaszkodnak, és kevésbé stabilak. Ez könnyen kivehető. Megkönnyíti a beszédet, nem kell attól tartani, hogy kilazul vagy kiesik a szájból. Olyan ételeket is fogyaszthat, melyeket korábban nem. Az implantátummal rögzített műfogsor természetesebb érzést biztosít a hagyományossal szemben.

Ínygyulladás

Az ínygyulladás a felnőtt népesség egyik leggyakoribb szájbetegsége, de sajnos egyre több beteg van már a serdülőkorú gyerekek között is. Kiváltó oka lehet a hiányos fogazat, a szuvas fogakat kímélő rágás, mely az öntisztulás megszűnésével, fokozott lepedékképződéssel jár, és ínygyulladáshoz vezet. Továbbá a fizikai és kémiai ártalmak, a helytelen szájápolás.

A gyulladásos folyamat aránylag lassan mutat tüneteket. Kezdetben enyhe ínyvérzéssel jár, később ínyduzzanat, fehér, nyákos réteg képződik a fogfelszínen, ami elvezet a fogkő kialakulásához.

A gyulladás megszüntetéséhez a fogkövek eltávolítására, helyes szájhigiéné visszaállítására, komolyabb esetekben a szuvas fogak tömésére, a foggyökér kezelésére, korona felhelyezésére, vagy a menthetetlen fog eltávolítására van szükség.

Tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy fogmosásaink során némi vér színezi a fogkrém habját, ne halogassuk a fogászati ellenőrzést! Egyrészt azért, mert későbbi, sokkal komolyabb problémáktól óvjuk meg magunkat, másrészt a vérrel és lepedékkel együtt járó kellemetlen szájszag miatt, amitől már sajnos a környezetünk is szenvedhet!

Kerámia héj

A fogaink rendbetétele, illetve a jó szájhigiénia megőrzése nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Ezen felül azonban a jó megjelenés érdekében fontossá váltak az esztétikai beavatkozások is. Ennek érdekében több megoldás létezik: esztétikai tömések, belső-, és külső fogfehérítés. Hosszútávon szép megoldást azonban a - technika mai állása szerint - a porcelán héj jelent.

Különleges technika, - leheletvékony porcelán héj, amit a fogak elülső felszínére ragasztanak, hogy kozmetikai megoldásként a fogazatot széppé varázsolják. Ezt a megoldást a fogforma optikai korrekciójára, a fogszín, illetve a kis foghiányok javítására alkalmazzák.

Elkészítésének menete

Először a fog felszínét kell előkészíteni, ami azt jelenti, hogy egy milliméternyi réteget az elülső felszínről, - valamint a fogak minimális éli részét speciális csiszolókkal, speciális módon eltávolítják. Majd a precíziós lenyomatvétel után a fogtechnikus kézzel, több porcelán rétegből leheletvékony teljes kerámia héjat készít, amit a fogorvos különleges ragasztórendszer segítségével a preparált fogfelszínre ragaszt. Ezt az esztétikai megoldást mindenekelőtt egészséges, vagyis nem tömött vagy nem gyökérkezelt fogaknál választják. Gyökérkezelt fog esetén a stabilitás növelése érdekében a tejes kerámia koronát kell alkalmazni. A héj készítésekor a kezelőorvosnak a teljes fiziológiai harapási helyzetet is meg kell ítélnie, mivel kifejezett harapás hibák esetén, mint a mélyharapás vagy „éjszakai fogcsikorgatáskor” a héjakat nem ajánljuk.

Kinek és mikor ajánlott a fogpótlás?

Egy-egy hiányzó vagy letört fog nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is rontja a fogak minőségét. A fogpótlás kiválasztása sok szempont figyelembevételével történik, szerepet játszhat benne az életkor, a hiányzó fogak mennyisége és a szomszédos fogak állapota is. Az Önnek leginkább megfelelő fogpótlás kiválasztásához, kérje fogorvosunk segítségét!

fogpotlas

A fog/fogak hiánya csökkenti a rágóképességet és rontja a hangképzést, valamint a beszéd érthetőségét, ezen túl pedig a szomszédos fogak elmozdulását és bedőlését okozhatja. A fogászati érveken túl ne felejtsük el az esztétikai érveket sem, különösen, ha a foghiány látható helyen van.

Javasoljuk a fog pótlását, amennyiben

 • látható helyen van a foghiány
 • a foghiány csökkenti a rágófunkciót és rontja a hangképzést
 • egynél több fog hiányzik a fogíven
 • fogszuvasodás vagy fogágybetegség hatására a fog elszíneződik, meglazul
 • ínysorvadás esetén

A fogpótlások kiválasztása a korrekció nagyságától is függhet. Kisebb esztétikai korrekciók esetén héjkerámiák, a nagyobb méretű hiányzó fogszövet pótlására pedig betétek (inlay és onlay) alkalmazhatók.

A fog/fogak pótlására további lehetőség az implantáció, vagyis a fogbeültetés. Akkor javasolt, ha más eljárással nem érhető el olyan esztétikai és funkcionális eredmény, mint az implantációval. Az implantációra 18 éves kor felett van lehetőség, amikor már befejeződött az állcsont növekedése. Az implantáció sikerességét néhány kockázati tényező befolyásolja, mint a dohányzás, a cukorbetegség, daganatos betegségek, keringési zavarok, csontritkulásos betegségek és autoimmun betegségek.

Ha a páciens már csak kevés saját foggal rendelkezik, vagy egyáltalán nem rendelkezik saját foggal, akkor is lehetősége nyílik fogpótlásra. Ezekben az esetekben a fogpótlás rögzítése a saját fogakhoz vagy az állcsontgerinchez történik.

Konzultáljon fogorvosunkkal a lehetséges megoldásokról! Jelentkezzen be hozzánk a +36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Kinek és mikor ajánlott az implantációs fogpótlás?

A fogbeültetés a foghiányok tartós pótlásának egyik legmodernebb eljárása, amely az elvesztett foggyökér/foggyökerek mesterséges pótlására szolgál. Az implantátum a valódi foggyökerekhez hasonlóan viselkedik, az állcsontba való rögzülésük módjában is. A fogbeültetés anyaga többnyire titán, így a szervezetünk tolerálja, a kilökődés esélye minimális, tehát fémallergia esetén is jól alkalmazható.

Az implantációs fogpótlás azoknak ajánlott, akik természetes hatású, kiváló minőségű és tartós fogpótlást szeretnének. Szinte bárki kaphat implantátumot 18 éves kor felett (vagy ha befejeződött az állcsont növekedése), aki megfelelő szájhigiéniával rendelkezik, és akinél nem áll fenn kizáró tényező.

A megfelelő szájhigiénia eléréséhez, az implantátum beültetése előtt szükség lehet további kezelésekre, mint a fogkő és lepedék eltávolítására, az ínygyulladás megszüntetésére és esetenként fogak eltávolítására. A kezelés előtt szintén ellenőrizzük, hogy van-e megfelelő mennyiségű csont az adott területen, e nélkül ugyanis szükség van csontpótlásra.

Az implantációt kizáró tényező lehet: súlyos, kezeletlen cukorbetegség, daganatos betegségek, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, véralvadási- és vérképzőszervi zavarok, terhesség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás.

Az implantáció elvégezhető egy vagy több hiányzó fog esetén is, azonban ha a foghiány kisebb, mint 4 mm, úgy a beültetést nem lehet elvégezni, mivel a foghiány nem éri el az implantátum minimális méretét. Ilyen esetekben szükség lehet további kezelésekre (pl. fogszabályozás).

Az implantáció előnye:
 • Esztétikus és tartós megoldás
 • Modern eljárás, nem okoz allergiás reakciót
 • Nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása
 • Természetes hatású
 • Szinte minden páciensnél elvégezhető az eljárás
Az implantáció hátránya:
 • Költségesebb beavatkozás
 • Hosszabb időt vesz igénybe a végleges implantátum elkészítése és behelyezése

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

Kontakt sportok esetén a fogpótlások védelme fogvédővel

Számos sportágban a védőfelszerelés használata kötelező, legyen az hobbi szintű vagy versenysport. A fogvédőt azoknál a sportoknál használják, ahol ütés érheti a fejet. Általában a küzdősportokra jellemző, azonban motorversenyzőknél is alkalmazzák.

A fogvédő ütés esetén eloszlatja az ütés erejét a többi fogon, így kímélve a fogsort.  Célja, hogy védje a szájat, a fogakat, a nyelvet és az állkapcsot a különböző sérülésektől, amelyek nem csak nagy fájdalommal járnak, de komoly esztétikai és egészségi problémákat is okozhatnak.

A fogvédők kialakítása lehet egysoros vagy kétsoros. Az egysoros fogvédő csak a felső fogsort védi, míg a kétsoros fogvédő az alsó és a felső fogsort egyaránt óvja a sérülésektől. Előbbit főként a profi sportolók használják. A kétsoros fogvédő hátránya, hogy kicsit nehezebb benne a légzés.

Elkészítésük szerint a fogvédők lehetnek melegvizes, kétkomponenses (por és folyadék) vagy géles fogvédők. Amennyiben fogszabályozó is van a fogakon, csak egysoros, melegvizes fogvédő viselhető.

A fogvédő esetében fontos, hogy kényelmes legyen, jól illeszkedjen a fogakhoz és megfelelő védelmet nyújtson az ütések és sérülések ellen. Szintén fontos tulajdonság, hogy ne akadályozza viselőjét a légzésben.

A fogvédőt megvásárolhatjuk különböző sportboltokban is (előre gyártott darabok), azonban ha igazán kényelmes és biztonságos, időtálló darabot szeretnénk, akkor az egyéni fogvédőt válasszuk. Ennek a kialakításában fogorvos nyújthat segítséget.

Az egyéni fogvédő elkészítéséhez a fogorvos mintát vesz az alsó és felső fogazatról, és a levett minta alapján, a fogtechnikai laboratóriumban akár 1-2 nap alatt elkészítik a személyre szabott fogvédőt. Hogy igazán egyedi legyen, különböző színek közül is választhatunk.

Az egyéni fogvédő előnye, hogy tökéletesen illeszkedik a fogakhoz, és nem okoz idegen-tárgy érzetet sem. A küzdősportoknál lényeges, hogy a fogvédő ne mozduljon el, mivel nem csak zavaró, de veszélyes is lehet, ha megakadályozza a levegő áramlását.

Ha Ön rendszeresen sportol, akár hobbi-, akár versenyszinten, javasoljuk az egyéni fogvédő használatát!

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk véleményét! Jelentkezzen be a 36 30 812 5092-es telefonszámon vagy az info@hargitaidental.hu email címen!

 

Koronák

Amikor a száj betegségei előrehaladottak, a kezelés gyakran részleges vagy teljes fogvesztéssel jár. De egy baleset következményeként is bekövetkezhet, hogy letörik egy jókora darab a fogunkból. Ebben az esetben torzul a harapás, ami újabb betegségekhez vezethet. Túl az esetleges betegségeken, kellemetlenné válik a harapás, rágás folyamata, sőt torzul a beszéd. Mindezek tetejében pedig még csak nem is esztétikus egy foghiányos mosoly. Tehát be kell látnunk, jobb minél hamarabb pótolni a hiányzó fogat.

A régi, ezüstös fémkoronák ideje, a technika fejlettségének köszönhetően lejárt. Helyébe esztétikus megoldások léptek. Gyakran az is lehet, hogy nincs szükség teljes koronára, hanem számítógép segítségével terv készül a hiányzó fogrészről, majd ezt követve kifaragják a „régi fogrész” pontos mását, ezzel építve újjá a fogat.

Súlyosabb esetben koronára van szükség, amit a lecsiszolt fogra rögzítenek. A korona készülhet cirkónium-oxidból, fém+kerámiából vagy porcelánból. Valamennyi megoldás szép, és egészséges.

Ha egymás mellett több fog érintett, illetve foghiányok is vannak, akkor hidat kell alkalmazni. Ebben az esetben a hiányzó fogak két oldalán található egy-egy lecsiszolt foghoz rögzítik a hidat.

A napjainkban megtalálható koronák már szinte teljesen valósághűek. Így nem kell szégyenkezve takarni a mosolyunkat, hogy ne lássák a pótlást, hanem büszkén mutathatjuk, hogy a miénk szép!

+36 30 812 5092 +36 1 367 8026
1036 Budapest, Evező u. 7.
Időpontot kérek