• Gyökérkezelés
  Gyökérkezelés

  A saját fog a legnagyobb kincs! Ameddig lehet, mindent megteszünk annak megtartása érdekében.

  Bejelentkezés
 • Gyökérkezelés
  Gyökérkezelés

  A saját fog a legnagyobb kincs! Ameddig lehet, mindent megteszünk annak megtartása érdekében.

  Bejelentkezés

Gyökérkezelés

//

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés során a fogbélüreg – mely két részből áll: a fog koronájában elhelyezkedő pulpakamrából és ennek gyökéri folytatódásából, a gyökércsatornából – tartalmát eltávolítjuk, s ezt a teret lehetőség szerint sterillé tesszük, és olyan anyaggal tömjük be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít.

A fog keményszövetei (zománc és dentin) alatt a fogbélüreg található. Ennek tartalma: érképletek, idegek, kötőszövet.
A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalmat és a fertőzött csatornafalat is eltávolítjuk. Ezt gyökérkezelő tűk segítségével hajtjuk végre.

A gyökérkezelés menete:

  1. A gyökérkezelés megkezdése előtt röntgenfelvételt készítünk az adott fogról.

  2. Miután meggyőződtünk róla, hogy a fog megtartható, a gyökérkezelés kivitelezhető, és a fog a későbbiek során felépíthető, akkor látunk csak neki a kezelésnek. (Bizonyos esetekben sajnos nincs mód a fog megmentésére, és az egyetlen megoldást a fog eltávolítása jelenti.)

  3. A vizsgálati fázist követően a fogból a szuvas területeket eltávolítjuk, mindeközben fúrónk segítségével eljutunk a fogbél koronai részéig.

  4. Ekkor idegtű segítségével eltávolítjuk a gyökércsatornában található ideget, majd ún. apex locator segítségével meghatározzuk a gyökércsatorna hosszát.

  5. Ezt követi a gyökércsatorna mechanikai (gyökérkezelő tűkkel) és vegyi tisztítása.

  6. A megtisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk, majd gyökértömő anyaggal az üres csatornát teletöltjük. Az ideális gyökértömés teljesen kitölti a gyökércsatornát.


 • K.L.

  A rendelőben, véleményem szerint szakmailag magas minőségű munkát végeznek és a Doktor úr rendkívül emberközpontú, barátságos. Ráadásul mindig pontos tájékoztatást kaptam a kezelés menetére vonatkozóan.

  K.L.
 • T.M.

  A Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumot nyugodt szívvel ajánlom minden kedves ismerősömnek, hiszen minden alkalommal pontos, megbízható, udvarias ellátásban volt részem.

  T.M.
 • Régóta járok a Doktor Úrhoz és minden alkalommal elégedetten távoztam az orvosi székből, hiszen minőségi kiszolgálást kaptam korrekt áron. Rugalmasság, profizmus, gyorsaság jellemzi a csapatot!

  SZ. M.

Hasznos információk

összes megtekintése

Gyökérkezelés

Létezik egy olyan kifejezés a fogászatban, aminek hallatán is szúró fájdalmat érzünk a szánkban. Ez pedig nem más, mint a gyökérkezelés. Közelebbről, ez annyit jelent, hogy fogaink rendelkeznek anyagcserével, keringéssel, és idegszálakkal is. Bizonyos külső hatásokra az idegpályák, és az érrendszer begyulladhat. Ez komoly fájdalommal párosul, ami gyakran kisugárzik az arc- és a homloküregre vagy a fülre, ami ott is fájdalmat, netán újabb gyulladást okozhat. Ilyenkor az orvos a fog belsejéből eltávolítja az elhalt szöveteket, és kezeli a gyulladást.

A kezelés folyamata

 • röntgen kép készítése
 • szükség esetén érzéstelenítés
 • gyökércsatorna feltárása
 • elhalt szövetek eltávolítása
 • gyulladáscsökkentő folyadékkal való átöblítés, szükséges esetben antibiotikus paszta elhelyezése a csatornába a gyulladás megszüntetése érdekében
 • gyökércsatorna betömése
 • fog koronájának betömése

Talán, így végigolvasva a kezelést ijesztően hangzik, de egy dolgot ne felejtsünk el! Ez egy elhanyagolhatóan kis kellemetlenséggel járó kezelés ahhoz képest, amilyen szövődmények történhetnek abban az esetben, ha nem fordulunk orvoshoz.

Gyakran ismétlődő kérdések

összes megtekintése

Hogyan keresheti fel a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumot?

Címünk: 1036 Budapest, Evező u. 7.

Telefonon a 06 30 812 5092-es vagy a 06 1 367 8026-os  számokon lehet időpontot egyeztetni.

Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig, előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

Megközelíthető tömegközlekedéssel a 9-es, 109-es, 29-es és 111-es autóbusszal a Kolosy térig, valamint a Szentendrei HÉV-vel a Szépvölgyi úti megállóig.

Szakszerű fogászat a III. kerületben. Látogasson el szakrendelőnkbe és vegye igénybe széleskörű fogászati szolgáltatásainkat!

Hogyan történik a vizsgálat, a páciensek kezelése, gondozása a budapesti Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban?

A vizsgálatok szakrendeléseinken teljesen fájdalommentesek. Fogpótlás Centrumunkba mindenki időpontra érkezik, így a várakozástól is megkíméljük kedves pácienseinket. Rugalmas nyitva tartásunkkal is igyekszünk igényeiket kielégíteni, kényelmüket szolgálni. Kimagasló szakmaiságot, professzionalizmust, empatikus hozzáállást nyújtunk Önnek, így Ön a lehető legjobb kezekben lesz nálunk!

Mit tegyen a vizsgálat előtt? Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Amennyiben van lelete korábbi fogászati képalkotó eljárásról (panoráma röntgen, CT vagy MR), mindenképp hozza magával! Gyógyszerérzékenységéről, ha van, már az első vizsgálati találkozásnál tájékoztassa a fogorvost! Szükség lehet még az állandóan szedett gyógyszerek listájára (pl. véralvadásgátló), illetve az ismert alapbetegségekről se feledkezzen meg!

További Szolgáltatások

+36 30 812 5092 +36 1 367 8026
1036 Budapest, Evező u. 7.
Időpontot kérek