+36 1 367 8026
+36 30 812 5092
 • Koronák - hidak
  Koronák - hidak

  Megbízható funkcionális megoldások
  CAD/CAM koronák,hidak
  Fémmentes- és fémkerámia koronák,hidak

  Bejelentkezés
 • Koronák - hidak
  Koronák - hidak

  Megbízható funkcionális megoldások
  CAD/CAM koronák,hidak
  Fémmentes- és fémkerámia koronák,hidak

  Bejelentkezés
 • Koronák - hidak
  Koronák - hidak

  Megbízható funkcionális megoldások
  CAD/CAM koronák,hidak
  Fémmentes- és fémkerámia koronák,hidak

  Bejelentkezés

Koronák – hidak

//

Fémmentes kerámia koronák és hidak

Ha fogpótlásra van szükség a frontfogak területén, a cél a lehető legkedvezőbb esztétikai hatás elérése, amelyre a fémmentes fogpótlások remek lehetőséget teremtenek. Felépítésüket tekintve lehetnek váz nélküli, tiszta porcelán (ún. jacket) koronák, valamint a napjainkban csúcstechnológiát képező cirkon koronák.

Teljes kerámia koronák: az elülső fogak területén a fémet teljesen mellőzni is lehet. Ehhez azonban sokkal több foganyagot kell elvenni az előkészítés során, nagy a veszélye a fogbélkamara megnyílásának, így szükségessé válhat a fog gyökérkezelése. Fiatal pácienseknek nem ajánlott.

Cirkónium-oxid koronák, hidak: egyedülálló természethű esztétikai, megbízható funkcionális, szövetbarát megoldás. A híd váza eleve a természetes fog színével egyező cirkónium-oxidból készül. Mikroszkópikus pontosság és rendkívüli stabilitás jellemzi. A lenyomatvételt követően CAD/CAM rendszerrel készül el a fogpótlás, azaz számítógép segítségével van megtervezve és legyártva a hídváz, majd erre a porcelán ráégetve.

Fémkerámia koronák, hidak

A fogpótlásokkal rágóizületi panaszokat, esztétikai problémákat lehet megelőzni. Már egyetlen egy fog hiánya is megváltoztatja a rágószerv, mint egység funkcióját, és esztétikáját.

Ha a hiányzó fog(ak)at nem pótoltatják, a hiányzó fogtól függően vagy a rágóképesség szenved zavart, vagy az étel darabolásának, leharapásának művelete, valamint hangképzési és beszédzavarok is jelentkezhetnek. Bizonyos fogak, fogcsoportok hiányának legszembetűnőbb következménye a kedvezőtlen esztétikai hatás.
Nagy kiterjedésű hiány esetén az arc beesett, ráncos lesz, és öreges kifejezést ölt. Ilyen esetben a foghíjasság kedvezőtlen vizuális hatása már csukott szájnál is látható. Egyetlen fog elvesztésének is lehet következménye: kóros fogelmozdulás, a fogak túlterhelése, a fog dőlése, szomszédos fogak kiemelkedése, ami által a fogágy is károsodik. Ezért is nagyon fontos, hogy a hiányzó fogakat minél előbb pótoltassák, és ezzel a későbbi problémákat megelőzzék.

A fogpótlásokat alapvetően két csoportra lehet osztani: a rögzített és a kivehető fogpótlásokra.

A rögzített fogpótlások a megfelelően lecsiszolt fogon cementtel rögzülnek, a páciens számára nem eltávolíthatók. A fémkerámiai eljárások célja, hogy egyesítse a kerámiák kedvező esztétikai előnyét a fémek kiváló mechanikai és biofunkcionális (rágóképesség helyreállítása, megfelelő esztétika a porcelán leplezés után) tulajdonságával.

A Korona készítésének indikációja: ha egy fog olyan mértékben károsodott, hogy konzervatív úton (tömés, inlay) az eredeti funkció és az esztétikum már nem állítható helyre.

Híd készítése esetén a foghiány melletti fogak szolgálnak támasztékul a fogpótlás számára. A legtöbb rögzített fogpótlás rendelkezik egy fémvázzal, amely készülhet nemesfém (arany) vagy nem nemesfém ötvözetből valamint titánból. A fémvázra kerül rá a leplezés anyagául szolgáló porcelán, amely különböző színárnyalatokban kerül forgalomba, így harmonizál a szájban elhelyezkedő saját fogak színével.

Ha a fog károsodása olyan mértékű, hogy korona készítésére alkalmatlan, de a gyökéri része ép, akkor a fog hiányzó részét csapos műcsonkkal lehet pótolni.

A csapos műcsonk a fog gyökércsatornájában rögzül, fémből készül, kiegészíti a fogat és alkalmassá teszi korona viselésére. Készítése előtt a gyökércsatornát gyökértöméssel kell ellátni.


Kétféle fémkerámia pótlásra van lehetőségük pácienseinknek:

Nemesfémmentes: nikkel-króm ötvözet képezi a fémalapot
Nemesfémtartalmú: aranyötvözet képezi a fémalapot

A fogászati fémötvözetekkel szembeni allergia ritka, de létező jelenség (pl. nikkel allergia). Ilyen esetekben kiváló megoldást nyújtanak az aranykerámiai fogpótlások, ill. a cirkónium vázas koronák és hidak.

 • K.L.

  A rendelőben, véleményem szerint szakmailag magas minőségű munkát végeznek és a Doktor úr rendkívül emberközpontú, barátságos. Ráadásul mindig pontos tájékoztatást kaptam a kezelés menetére vonatkozóan.

  K.L.
 • Régóta járok a Doktor Úrhoz és minden alkalommal elégedetten távoztam az orvosi székből, hiszen minőségi kiszolgálást kaptam korrekt áron. Rugalmasság, profizmus, gyorsaság jellemzi a csapatot!

  SZ. M.
 • T.M.

  A Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumot nyugodt szívvel ajánlom minden kedves ismerősömnek, hiszen minden alkalommal pontos, megbízható, udvarias ellátásban volt részem.

  T.M.

Hasznos információk

összes megtekintése

Koronák

Amikor a száj betegségei előrehaladottak, a kezelés gyakran részleges vagy teljes fogvesztéssel jár. De egy baleset következményeként is bekövetkezhet, hogy letörik egy jókora darab a fogunkból. Ebben az esetben torzul a harapás, ami újabb betegségekhez vezethet. Túl az esetleges betegségeken, kellemetlenné válik a harapás, rágás folyamata, sőt torzul a beszéd. Mindezek tetejében pedig még csak nem is esztétikus egy foghiányos mosoly. Tehát be kell látnunk, jobb minél hamarabb pótolni a hiányzó fogat.

A régi, ezüstös fémkoronák ideje, a technika fejlettségének köszönhetően lejárt. Helyébe esztétikus megoldások léptek. Gyakran az is lehet, hogy nincs szükség teljes koronára, hanem számítógép segítségével terv készül a hiányzó fogrészről, majd ezt követve kifaragják a „régi fogrész” pontos mását, ezzel építve újjá a fogat.

Súlyosabb esetben koronára van szükség, amit a lecsiszolt fogra rögzítenek. A korona készülhet cirkónium-oxidból, fém+kerámiából vagy porcelánból. Valamennyi megoldás szép, és egészséges.

Ha egymás mellett több fog érintett, illetve foghiányok is vannak, akkor hidat kell alkalmazni. Ebben az esetben a hiányzó fogak két oldalán található egy-egy lecsiszolt foghoz rögzítik a hidat.

A napjainkban megtalálható koronák már szinte teljesen valósághűek. Így nem kell szégyenkezve takarni a mosolyunkat, hogy ne lássák a pótlást, hanem büszkén mutathatjuk, hogy a miénk szép!

Fogpótlás fajtájának kiválasztása és az életkor

A fogpótlások fajtájának kiválasztása általában nem az életkortól, hanem a foghiány mértékétől és elhelyezkedésétől függ. Kivételt képez a fogbeültetés (implantáció), amely csak 18 év felett végezhető el, amikor az állcsontok növekedése befejeződött, valamint a kivehető fogpótlás, amely az idősebb korosztályra jellemző.

Fogpótlásra bárki alkalmas lehet, akinek megfelelő az egészségi állapota és jó szájhigiéniával rendelkezik. Így tehát lehetőség van fogpótlásra akár idősebb korban is. Kizáró tényező lehet azonban bizonyos gyógyszerek szedése, súlyos véralvadási- és vérképzőszervi zavarok, súlyos, kezeletlen cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek… stb. Mivel idősebb korban ezek a kizáró tényezők gyakrabban előfordulnak, javasolt a fogpótlás előtt meggyőződni a megfelelő egészségi állapotról!

Fiatalabb korban a páciensek általában kisebb esztétikai korrekciók, egy-egy foghiány vagy a fog letörése miatt választják a fogpótlást. A korona és híd talán a legközismertebb eljárás a fogpótlások közül. Ha fogpótlásra van szükség a frontfogak területén, a cél a lehető legkedvezőbb esztétikai hatás elérése, amelyre a fémmentes fogpótlások remek lehetőséget teremtenek. A teljes kerámia korona nem tartalmaz fém vázat, így allergiások esetében is alkalmazható. Szintén megoldást jelent a fémallergiával küzdők számára a cirkónium-oxid korona, ami fémmentes, és a fogakhoz hasonlóan, fehér színű, ezért nagyon esztétikus látványt nyújt. A betétek (inlay és onlay) használata akkor javasolt, ha a fogszuvasodás vagy károsodás során nagymértékben rongálódott a fog, és a foghiányt fogtöméssel már nem lehet pótolni.

A foghiányok tartós pótlására lehetőség van fogbeültetésre, vagyis implantációra is, 18 éves kor felett. A mesterséges foggyökerek többnyire titánból készülnek, így minimális a kilökődés esélye.

Idősebb korban, amikor a páciens már kevesebb saját foggal rendelkezik, vagy egyáltalán nem rendelkezik saját foggal, akkor kivehető fogpótlás készítését javasoljuk. A kivehető fogpótlások két formáját különböztetjük meg: kivehető fogpótlások és részlegesen kivehető fogpótlások.

Természetesen idősebb korban is lehetőség van implantációra, akár 80 éves kor felett is, azonban ehhez rendelkezni kell megfelelő csontmennyiséggel. Ennek hiányában csontpótlásra lehet szükség. Szintén szükséges az implantáció elvégzéséhez, hogy a páciensnél egyetlen kizáró tényező se álljon fenn.

További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 1 367-8026-os telefonszámon vagy az info@fogorvos-fogaszat.hu email címen!

Gyakran ismétlődő kérdések

összes megtekintése

Hogyan keresheti fel a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumot?

Címünk: 1036 Budapest, Evező u. 7.

Telefonon a 06 1 367 8026-os vagy 06 30 812 5092-es számokon lehet időpontot egyeztetni.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8:00-20:00 óráig.

Megközelíthető tömegközlekedéssel a 206-os, 86-os, 160-as autóbusszal a Kolosy térig, valamint a Szentendrei hévvel a Szépvölgyi úti megállóig.

Szakszerű fogászat a III. kerületben. Látogasson el szakrendelőnkbe és vegye igénybe széleskörű fogászati szolgáltatásainkat!

Hogyan történik a vizsgálat, a páciensek kezelése, gondozása a budapesti Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban?

A vizsgálatok szakrendeléseinken teljesen fájdalommentesek. Fogpótlás Centrumunkba mindenki időpontra érkezik, így a várakozástól is megkíméljük kedves pácienseinket. Rugalmas nyitva tartásunkkal is igyekszünk igényeiket kielégíteni, kényelmüket szolgálni. Kimagasló szakmaiságot, professzionalizmust, empatikus hozzáállást nyújtunk Önnek, így Ön a lehető legjobb kezekben lesz nálunk!

Mit nyújt a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrum a fogpótlások terén?

Különböző típusú és fajtájú fogpótlásokra az idő előrehaladtával mindenkinél szükség lehet. A Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban lehetőség van egyedi igények megvalósítására. Nálunk biztos lehet benne, hogy több évtizedes tapasztalatunk és a rendelő felszereltsége révén az Ön számára legjobb megoldást választjuk, mely mind funkcionálisan, mind esztétikailag megfelel a legmagasabb elvárásoknak.

Mit tegyen a vizsgálat előtt? Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Amennyiben van lelete korábbi fogászati képalkotó eljárásról (panoráma röntgen, CT vagy MR), mindenképp hozza magával! Gyógyszerérzékenységéről, ha van, már az első vizsgálati találkozásnál tájékoztassa a fogorvost! Szükség lehet még az állandóan szedett gyógyszerek listájára (pl. véralvadásgátló), illetve az ismert alapbetegségekről se feledkezzen meg!

Milyen kezelésekre van lehetőség a fogpótlással foglalkozó szakrendelésen a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban?

A fogászatban alkalmazott fogpótlási megoldások rendívül sokfélék lehetnek, a megfelelő kiválasztásához ismerni kell a fogazat általános állapotát, illetve az adott módszerek előnyeit és esetleges hátrányait is. Nálunk, a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban, pácienseinket részletesen tájékoztatjuk a lehetőségekről, a fogpótlási módszerek tulajdonságairól.

Sosem beszéljük rá egyetlen páciensünket sem egy adott megoldásra, ugyanis hiszünk abban, hogy a részletes tájékoztatás után magának kell a döntést meghoznia, úgy, hogy már tisztában van az adott fogászati pótlás minden jellemzőjével.

A nálunk elérhető fogpótlások fajtái:

 1. Rögzített fogpótlások
  • Koronák
  • Hidak
  • Héjak
  • Aranykerámiai fogpótlások
 2. Fémmentes rögzített fogpótlások
  • Cirkónium vázas fogpótlások (hidak, koronák)
  • Teljes kerámia koronák
 3. Kivehető fogpótlások
  • Részleges fémlemezes fogsor
  • Teljes műanyag fogsor
  • Implantátumon rögzülő kivehető fogpótlások
  • Kombinált fogpótlások

Milyen betegeknek ajánljuk a fogpótlással foglalkozó szakrendelés felkeresését?

Fogpótlás szakrendelésünk felkeresését azoknak ajánljuk, akik valamilyen okból elveszítették egy vagy akár több fogukat, illetve egyéb rögzített fogpótlási megoldásra szorulnak. Sajnos nem csak a fogápolás minősége befolyásolja a fogazat tartósságát, szerepet játszik benne a genetika, sőt az elfogyasztott ételek összetétele is. Mindennek ismeretében ne gondolja azt, hogy feltétlenül saját hibájából szorul fogpótló kezelésre!

A mai fogorvostudomány szolgálatában már olyan technikai eszközök, anyagok és vizsgálati módszerek állnak, melyek segítségével valóban elkészíthető olyan minőségű fogpótlás, melyről szinte lehetetlen megmondani, hogy eltér az eredeti fogtól. Nem kell tehát aggódnia, hogy a foghiány örökre eltiltja a magabiztos mosolytól, a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban mindent elkövetünk, hogy az eredmény lenyűgözően eredetiként hasson!

A szakrendelésen a fogpótlás és implantációs fogpótlás szakértője, Dr. Hargitai Gábor várja Önt, hogy megfelelő felmérés és vizsgálatok után együtt kiválasszák az Ön számára tökéletes megoldást és kezelési tervet!

További Szolgáltatások