Gyakran ismétlődő kérdések

//

Gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan keresheti fel a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumot?

Címünk: 1036 Budapest, Evező u. 7.

Telefonon a 06 30 812 5092-es vagy a 06 1 367 8026-os  számokon lehet időpontot egyeztetni.

Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig, előzetes telefonos bejelentkezés alapján.

Megközelíthető tömegközlekedéssel a 9-es, 109-es, 29-es és 111-es autóbusszal a Kolosy térig, valamint a Szentendrei HÉV-vel a Szépvölgyi úti megállóig.

Szakszerű fogászat a III. kerületben. Látogasson el szakrendelőnkbe és vegye igénybe széleskörű fogászati szolgáltatásainkat!

Hogyan történik a vizsgálat, a páciensek kezelése, gondozása a budapesti Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban?

A vizsgálatok szakrendeléseinken teljesen fájdalommentesek. Fogpótlás Centrumunkba mindenki időpontra érkezik, így a várakozástól is megkíméljük kedves pácienseinket. Rugalmas nyitva tartásunkkal is igyekszünk igényeiket kielégíteni, kényelmüket szolgálni. Kimagasló szakmaiságot, professzionalizmust, empatikus hozzáállást nyújtunk Önnek, így Ön a lehető legjobb kezekben lesz nálunk!

Mi a baj az amalgámmal?

Először is jó tudni, hogy az amalgám tömések ezüst és higany keverékéből készülnek. Ami már önmagában elgondolkodtató, hiszen a higanyról gyerekként talán mindannyian azt hallottuk, hogy kihullanak tőle a fogaink… Akkor miért kerül éppen a szájba? Az elmúlt években már sokan aktívan támadták az amalgámot, mert egyes kutatások szerint rákkeltő hatású. Akkor ez azt jelenti, hogy a család fogorvosa nem jó szakember, és ezért használt amalgámot?

Na, most legyen okos az ember…

Az orvosok védelmében annyit, hogy a technika fejlődésének köszönhetően derül fény az újabb, jobb megoldásokra. Nincs más, mint lépést tartani a fejlődéssel.

Amint túlléptünk a kezdeti kételyen és felháborodáson, érdemes elmenni egy fogászati ellenőrzésre, hogy az esetleg amalgámmal tömött fog milyen állapotban van. A vizsgálatot követően cserére kerül sor. Eltávolítják a régi tömést - ami önmagában nem is egyszerű feladat - kitisztítják alatta a fog belsejét, majd esztétikus és egészségre nem káros (!) tömőanyaggal zárják vissza a fogat.

Ha kétség ébredt bennünk, mindenképpen érdemes elmenni a cserére, hiszen egyrészről megnyugtató a tudat, hogy nincs (talán) mérgező anyag a szájban, másrészt sokkal szebb az amalgámfoltok nélküli kacagás.

Milyen betegeknek ajánljuk a fogpótlással foglalkozó szakrendelés felkeresését?

Fogpótlás szakrendelésünk felkeresését azoknak ajánljuk, akik valamilyen okból elveszítették egy vagy akár több fogukat, illetve egyéb rögzített fogpótlási megoldásra szorulnak. Sajnos nem csak a fogápolás minősége befolyásolja a fogazat tartósságát, szerepet játszik benne a genetika, sőt az elfogyasztott ételek összetétele is. Mindennek ismeretében ne gondolja azt, hogy feltétlenül saját hibájából szorul fogpótló kezelésre!

A mai fogorvostudomány szolgálatában már olyan technikai eszközök, anyagok és vizsgálati módszerek állnak, melyek segítségével valóban elkészíthető olyan minőségű fogpótlás, melyről szinte lehetetlen megmondani, hogy eltér az eredeti fogtól. Nem kell tehát aggódnia, hogy a foghiány örökre eltiltja a magabiztos mosolytól, a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban mindent elkövetünk, hogy az eredmény lenyűgözően eredetiként hasson!

A szakrendelésen a fogpótlás és implantációs fogpótlás szakértője, Dr. Hargitai Gábor várja Önt, hogy megfelelő felmérés és vizsgálatok után együtt kiválasszák az Ön számára tökéletes megoldást és kezelési tervet!

Milyen kezelésekre van lehetőség a fogpótlással foglalkozó szakrendelésen a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban?

A fogászatban alkalmazott fogpótlási megoldások rendívül sokfélék lehetnek, a megfelelő kiválasztásához ismerni kell a fogazat általános állapotát, illetve az adott módszerek előnyeit és esetleges hátrányait is. Nálunk, a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban, pácienseinket részletesen tájékoztatjuk a lehetőségekről, a fogpótlási módszerek tulajdonságairól.

Sosem beszéljük rá egyetlen páciensünket sem egy adott megoldásra, ugyanis hiszünk abban, hogy a részletes tájékoztatás után magának kell a döntést meghoznia, úgy, hogy már tisztában van az adott fogászati pótlás minden jellemzőjével.

A nálunk elérhető fogpótlások fajtái:

 1. Rögzített fogpótlások
  • Koronák
  • Hidak
  • Héjak
  • Aranykerámiai fogpótlások
 2. Fémmentes rögzített fogpótlások
  • Cirkónium vázas fogpótlások (hidak, koronák)
  • Teljes kerámia koronák
 3. Kivehető fogpótlások
  • Részleges fémlemezes fogsor
  • Teljes műanyag fogsor
  • Implantátumon rögzülő kivehető fogpótlások
  • Kombinált fogpótlások

Mit nyújt a Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrum a fogpótlások terén?

Különböző típusú és fajtájú fogpótlásokra az idő előrehaladtával mindenkinél szükség lehet. A Hargitai Dental Esztétikai Fogászat és Fogpótlás Centrumban lehetőség van egyedi igények megvalósítására. Nálunk biztos lehet benne, hogy több évtizedes tapasztalatunk és a rendelő felszereltsége révén az Ön számára legjobb megoldást választjuk, mely mind funkcionálisan, mind esztétikailag megfelel a legmagasabb elvárásoknak.

Mit tegyen a vizsgálat előtt? Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Amennyiben van lelete korábbi fogászati képalkotó eljárásról (panoráma röntgen, CT vagy MR), mindenképp hozza magával! Gyógyszerérzékenységéről, ha van, már az első vizsgálati találkozásnál tájékoztassa a fogorvost! Szükség lehet még az állandóan szedett gyógyszerek listájára (pl. véralvadásgátló), illetve az ismert alapbetegségekről se feledkezzen meg!

Teljes fogatlanság esetén mi a teendő?

Idősebb korban, amikor a páciens már kevesebb saját foggal rendelkezik, vagy egyáltalán nem rendelkezik saját foggal, akkor is javasolt a fogak mielőbbi pótlása, a beszéd- és rágófunkció visszaállítása miatt, valamint az ínysorvadás elkerülése végett. Általában két megoldás jöhet szóba teljes fogatlanság esetén: a kivehető fogpótlás, valamint az implantációs fogpótlás. A kivehető fogpótlás (műfogsor) visszaadja a rágási funkciót és esztétikailag pótolja a fogakat és az ínyt. Amennyiben a páciens nem rendelkezik saját foggal, a rögzítés az állcsontgerinchez történik. A kivehető fogpótlás akrilátból készül, amelyet fém részekkel erősítünk meg. A kivehető fogpótlások két formáját különböztetjük meg: kivehető fogpótlások (teljes fogatlanság esetén) és részlegesen kivehető fogpótlások (kevés saját fog esetén). A kivehető fogpótlás előnye:
 • könnyen eltávolítható,
 • visszanyerhető a beszéd- és rágási funkció,
 • költséghatékony megoldás.
A kivehető fogpótlás hátránya:
 • kevésbé esztétikus és stabil megoldás,
 • idegen-test érzet.
Implantációs fogpótlásra akár idősebb korban is lehetőség van, ehhez azonban megfelelő csontmennyiségre van szükség az adott területen. Ennek hiányában csontpótlásra lehet szükség. A csont pótlása szájsebészeti műtét keretében történik, és viszonylag hosszú a gyógyulási ideje (kb. 6 hónap). A beavatkozás történhet szintetikus úton előállított csontpótló anyag, állati eredetű csontpótló anyag, valamint a páciens saját csontjának felhasználásával.  Csak akkor kerülhet sor az implantátum beültetésére, ha a csontosodási folyamat befejeződött. Az implantációs fogpótlás nagyobb stabilitást jelent a kivehető fogpótlással szemben, emellett kiváló esztétikai eredmény érhető el vele, és szinte tökéletesen visszaadja az eredeti fog funkcióját és élettartamát. Az implantációs fogpótlás további előnye, hogy szinte bárkinél elvégezhető, akinél nem áll fenn kizáró tényező: súlyos, kezeletlen cukorbetegség, daganatos betegségek, súlyos szív- és érrendszeri betegségek, véralvadási- és vérképzőszervi zavarok, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás. Az implantációs fogpótlás előnye:
 • esztétikus és természetes hatású,
 • tartós megoldás (élettartama a természetes fogak élettartamával azonos lehet),
 • nem okoz allergiás reakciót, így fémallergia esetében is alkalmazható,
 • a kilökődés esélye minimális,
 • teljes mértékben visszaállítja a korábbi rágó- és beszédfunkciót.
  Az implantációs fogpótlás hátránya:
 • rossz szájhigiénia, fogszuvasodás, fogágybetegség esetén csak az előbbiek megszüntetése után végezhető el a beavatkozás,
 • költségesebb beavatkozás,
 • hosszabb időt vesz igénybe a végleges implantátum elkészítése és behelyezése,
 • csontpótlásra is szükség lehet.
További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 1 367-8026-os telefonszámon vagy az info@fogorvos-fogaszat.hu email címen!

Válthat-e ki allergiás reakciót az implantátum?

Fogászati allergia általában két esetben szokott jelentkezni: fémallergia miatt vagy a kezelés során felhasznált gyógyszerek hatására (pl. érzéstelenítő). A fémallergia égő érzést okozhat a szájban, szájszárazságot, gyulladást, valamint a nyelv bizsergését válthatja ki. A fémallergia csak úgy szüntethető meg, ha kerüli az allergiát kiváltó anyaggal való érintkezést. Mivel a fémallergia vérvétel segítségével kimutatható, javasolt az elvégzése a fogászati beavatkozások előtt, különösen, ha már tapasztalt korábban hasonló tüneteket. Amennyiben Önnek fémallergiája van, az alábbi fogpótló eljárásokat javasoljuk: teljes kerámia korona, cirkónium-oxid korona vagy implantációs fogpótlás (fogbeültetés). A kerámia korona nem tartalmaz fém vázat, így az allergiások esetében is alkalmazható. A színe nagyon természethű, közel megegyező színű a fogakkal. Esztétikailag kiváló megoldást nyújt, és viszonylag gyorsan, körülbelül 1 hét alatt elérhető. Kiváló megoldás a metszőfogak helyreállítására. Szintén megoldást jelent a fémallergiával küzdők számára a cirkónium-oxid korona, ami fémmentes, rendkívül stabil és a fogakhoz hasonlóan, fehér színű, ezért nagyon esztétikus látványt nyújt. Mikroszkopikus pontosság és rendkívüli stabilitás jellemzi. A lenyomatvételt követően CAD/CAM rendszerrel készül el a fogpótlás, azaz számítógép segítségével van megtervezve és legyártva a hídváz, majd erre a porcelán ráégetve. Az implantációs fogpótlás az egyik legtartósabb fogpótló eljárás, amely során a legmodernebb anyagok kerülnek felhasználásra. A fémallergia kizárására is alkalmas, ugyanis a fogbeültetés anyaga többnyire titán, így a szervezetünk jól tolerálja, a kilökődés esélye minimális. Az implantációs fogpótlás során beültetett implantátumok az elvesztett foggyökerek mesterséges pótlására szolgálnak. Az implantátum a valódi foggyökerekhez hasonlóan viselkedik, az állcsontba való rögzülésük módjában is. Mivel a fogászati implantátum titánból készül, így a fémallergia kizárható, azonban néhány esetben felléphet titánium allergia is. A fogbeültetés előtt ajánlott allergiavizsgálaton részt venni, mivel a titánium allergia vérvizsgálattal is kimutatható. A titánium allergia tünete lehet a szájszárazság, égő érzés, fejfájás, ízületi fájdalmak, elváltozások a szájban és a száj környékén (pl. ekcéma, bőrvörösség, ínygyulladás), krónikus fáradtság. A fogbeültetések kb. 97%-a sikeresnek mondható, azonban ritkán előfordulhatnak olyan esetek, amikor a páciensnél allergiás reakció lép fel a beavatkozás során. A páciensnél felléphet allergia a kezelés során felhasznált gyógyszerek miatt, az érzéstelenítő vagy a fertőtlenítő hatására. Ez a kezelések mindössze 2-5%-ánál alakul ki, és kiütéssel, nehézlégzéssel jár.   További információval kapcsolatban kérje szakorvosunk, Dr. Hargitai Gábor tájékoztatását! Jelentkezzen be a +36 1 367-8026-os telefonszámon vagy az info@fogorvos-fogaszat.hu email címen!
+36 30 812 5092 +36 1 367 8026
1036 Budapest, Evező u. 7.
Időpontot kérek